Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   24 milioane de dolari pentru…

24 milioane de dolari pentru competivitate

Ministrul Finanţelor Veaceslav NEGRUŢA şi Directorul de Ţară al Băncii Mondiale, Melanie MARLETT, au semnat marti Acordul privind finanţarea adiţională a Proiectului de ameliorare a competitivităţii. Acordul prevede alocarea a 15,4 mln. DST (Drepturi Speciale de Tragere), ceea ce este echivalentul a circa 24 mln. dolari SUA.Finanţarea suplimentară are ca obiectiv ameliorarea competitivităţii întreprinderilor autohtone prin intermediul: liniei de credit, direcţionate prin băncile comerciale calificate, pentru finanţarea investiţiilor capitale şi a necesităţilor de mijloace circulante ale întreprinderilor orientate la export; extinderea co-finanţării, în scopul ridicării nivelului profesional al angajaţilor, implementarea metodelor moderne de gestionare a afacerii, implementarea produselor noi.

Rezultatul primar scontat al finanţării suplimentare este îmbunătăţirea accesului sectorului privat la finanţare şi servicii de dezvoltare a afacerii. Rezultatul secundar preconizat este îmbunătăţirea capacităţii de creditare pe termen lung a întreprinderilor locale de către băncile comerciale.

Veaceslav NEGRUŢA a mulţumit Băncii Mondiale pentru faptul că a dat curs solicitării Guvernului Republicii Moldova de a acorda finanţare suplimentară pentru Proiectul de ameliorare a competitivităţii.

„Acest proiect este unul foarte reuşit, iar primele rezultate deja au fost simţite de antreprenorii din Republica Moldova. Sîntem siguri că acest suport financiar va duce la rezultate şi mai bune”, a spus ministrul.

Veaceslav NEGRUŢA a dat asigurări că Guvernul Republicii Moldova va administra cu mare grijă susţinerea financiară acordată.

Directorul de Ţară al Băncii Mondiale, Melanie MARLETT, a spus că Acordul semnat astăzi este primul document semnat de BM cu noul Guvern al Republicii Moldova.

„Sîntem satisfăcuţi de modul în care se implementează Proiectul de ameliorare a competitivităţii. Această finanţare vine să ajute antreprenorii să facă faţă crizei financiare şi să devină mai competitivi”, a precizat Melanie MARLETT.

Melanie MARLETT s-a arătat convinsă de faptul că cooperarea dintre Guvernul Republicii Moldova şi Banca Mondială va fi intensă şi eficientă.

Comunicat, Guvernul R.Moldova